Untitled-4

SMEJTE SE! 20 sekundi smeha produžava život!

Smeh nas štiti od mnogih bolesti, produžava život i najjače je oružje protiv stresa

 

21-sastojak-u-jednom-prepar

Nije svaki dan „naš“, pa zaboravimo koliko je osmeh važan i lekovit. Istraživanja pokazuju da nas štiti od mnogih bolesti, produžava život i da je najjače oružje protiv stresa. Zato stručnjaci savetuju da, kada nam je teško, pokušamo da se smejemo 20 sekundi, jer to je dovoljno da pozitivni efekti stignu do mozga. Da bismo „razvukli“ usne i kada nam do toga nije, predlažu da uradimo sledeće…

* Lezite, pustite muziku koju volite, prepustite se prijatnim zvucima i probajte da oslobodite misli. Kada se telo i glava opuste, osmeh će automatski zablistati na licu.

* Kockica omiljene čokolade izmamiće vam „kez“, čak i ako niste sladokusac, a čim je pojedete pozovite blisku osobu koja vas „zrači“ pozitivnom energijom.

* Ako imate partnera, ne terajte ga od sebe kada niste raspoloženi, već svađu i napetost ublažite seksom. Posle toga ćete sigurno imati razlog za osmeh.

* Studije pokazuju da ljubaznost poboljšava raspoloženje i da su lekovite čak i „obične“ reči u prolazu poput: dobar dan, izvolite, hvala, kako ste, šta radite…

girl-1006574_640

Dobar, zarazan smeh u društvu prijatelja pomaže nam da se oslobodimo bola zahvaljujući hemijskim supstancama nalik opijatima koje u tom trenutku preplavljuju naš mozak, otkriva studija objavljena u Analima britanskog Kraljevskog društva.

Istraživači su sproveli eksperimente u laboratorijskim uslovima tokom kojih je jedan deo volontera gledao komedije, poput serija „Mister Bin“ i „Prijatelji“, a drugi emisije o golfu ili životinjama, dok im je istovremeno merena otpornost na bol. Obavljen je, takođe, i jedan test u vreme trajanja pozorišnog Frindž festivala u Edinburgu gde su volonteri gledali nastupe stendap komičara ili, pak, neki dramski komad.

Više: Čvrst i miran san! Spavajte kao beba! 

Tokom svih ovih testova, volonteri su bili izlagani određenom stepenu fizičkog bola. Istraživači su otkrili da je svega 15 minuta smeha dovoljno da se prag izdržljivosti bola podigne za deset odsto. Oni su, međutim, primetili da nije svaki smeh lekovit. Naime, olakšanje pruža samo opušteni, neusiljeni smeh od kojih vam se oči refleksno zatvaraju i koji najčešće iskusimo u društvu, a vrlo retko kada smo sami.

girls-440040_640

Zaštita od bola koju pruža smeh dolazi po svemu sudeći od endorfina, kompleksne hemijske supstance koja pomaže u prenošenju poruka između neurona, ali takođe utompljuje signale fizičkog bola i psihološkog stresa. Endorfin se luči i prilikom fizičke vežbe – trčanja, plivanja, joge… Naučnici veruju da se tokom smeha ovaj hormon luči nehotičnim, repetitivnim mišićnim spazmom kada samo izbacujemo vazduh bez uzdahivanja. Ova disajna „vežba“ je veoma iscrpljujuća, pa samim tim dolazi do lučenja endorfina.

Više: 20 antistres trikova za opuštanje

Istraživači smatraju da ovi eksperimenti pomažu u razumevanju psiholoških i društvenih mehanizama koji izazivaju smeh, i ističu da je grupa glavni faktor za izlučivanje endorfina. Prema jednoj teoriji, smeh pomaže transmisiju signala privrženosti, učvršćujući veze između pojedinaca. Prema drugoj, smeh u grupi podstiče društvenu saradnju i kolektivni identitet i kao takav predstavlja evolucionu alatku koja čoveku pomaže u preživljavanju.

novosti.rs/zena.blic.rs


Pratite nas i na facebook stranici

Facebook1