sastav-provena

Sastojci Provena

Preparat PROVEN je jedinstven prema svom sastavu

Obuhvata sve metaboličke, funkcionalne i nutritivne aspekte bolesti vena i kapilara. Detaljan spisak sastojaka pogledajte u nastavku teksta.

Sok ploda aronije (Aronia melanocarpa)

AronijaAronija je bobičasto voće poreklom iz Istočne obale Severne Amerike.Kao biljka pripada porodici ruža (lat., rosaceae). Plod aronije sadrži najviše antioksidanasa odukupno 277 vrsta namirnica koje koristi čovek, uključujući i drugo jagodičasto voće, bobice, citruse, povrće, žitarice i začine. Ovakvim sastavom aronija predstavlja hranu i lek koji umanjuje rizik od pojave mnogih bolesti, kao što su karcinom debelog creva, neaktivna jetra, kardiovaskularne bolesti, hronična zapaljenja, gastro intestinalniproblem (uključujući i čir), i zapaljenja oka (uveitis).Jača imuni sistem,I predstavlja I hranu i lek za decu, sportiste i rekonvalescente.Usporava procese starenja i ima antiseptičko dejstvo.Uzimanjem soka aronije, čovek unosi u svoj organizam sve sastojke koje je aronija stvorila da bi sebe sačuvala od insekata, gljivica, bakterija i virusa, a koji se jednom rečju nazivaju fitoncidi ili biljni antibiotici.
U ishrani i medicini aronija se koristi uglavnom kao hladno ceđeni voćni sok, sirup. U Provenu, aronija se nalazi u obliku koji ljudski organizam može najbolje da iskoristi.

Prah soka ploda goji (Lycium barbarum)

gojiGoji bobice ili vučje bobice su plod žbunaste biljke koje u prirodi najviše ima na Tibetu. Sadrži ukupno 7 vitamina (C, B1, B2, B6, A, D, K), 21 mineral (cink, selen, kalcijum, kalijum, gvožđe), 18 aminokiselina (od ukupno 20), 8 polisaharida, 6 monosaharida, linolnu i alfa-linolensku kiselinu, beta-sitosterol (odličlikopen i kriptoksantin).
Goji se nalazi na prvom mestu ORAC skale (Oxygen Radical Apsorbance Capacity), što znači da je ova biljka najbolji prirodni resurs za oslobađanje organizan u borbi protiv visokog holesterola u krvi), 5 karotenoida (beta-karoten, zeksantin, lutein, ma od slobodnih radikala. Ova biljka je odlična u borbi protiv anemije selena u kombinaciji sa već pomenutim visokim sadržajem C vitamina, kao i karotenoida daje fantastična antioksidantna svojstva. Polisaharidi sprečavaju bolesti donjeg dela digestivnog trakta, pospešuju apsorpciju većine minerala, stabilišu nivo šećera u krvi, deluju imunostimulišuće na organizam.
Goji štiti oči i usporava kvarenje vida (lutein usporava odumiranje makule, beta-karoten koji kasnije postaje vitamin A je neophodan za dobar vid, a zeaksantin sprečava odumiranje žute mrlje vezujući slobodne radikale), stišava nervozu, pospešuje memoriju (goji sadrži betain koji se u jetri pretvara u kolin, važan za pamćenje, smirenost i zdrave nerve), pomaže u prevenciji raznih oblika raka (već pomenuti zeaksantin, koji je odličan u borbi protiv slobodnih radikala, na ovaj način smanjuje broj ćelija raka) i oboljenja srca, a snižava i krvni pritisak. Koristi se i kod impotencije, dobar je kod poremećaja telesne težine, jer jača metabolizam, poboljšava kvalitet sna, probavu… Ukratko, ova biljka dovodi organizam u prirodno stanje opšteg zdravlja, štiti ga od degenerativnih oboljenja uključujući i neurodegenerativna oboljenja, usporava starost, a telu daje snagu i vitalnost. Pored navedenog, goji je važan i kod ublažavanja nuspojava radioterapije i hemoterapije, kod dijabetesa, štiti jetru, bubrege i mokraćni sistem, pa čak pospešuje i proizvodnju spermatozoida kod muškaraca, zahvaljujući vitaminima koje sadrži.

Suvi vodeno-etanolni ekstrakt ploda gloga (Crataegus monogyna), 6:1

glogGlog (hawthhorne), još jedna komponenta PROVENA, već je dugi niz godina našao svoje mesto kao pomoćna terapija ranih stanja srčanih bolesti kao što su angina pektoris, miokarditis, arterioskleroza.Takođe pokazuje pozitivne efekte u tretmanu nesanice.Može poslužiti i u tretmanu povišenog holesterola i jačanju zidova krvnih sudova i srčanog mišića.
Upotrebljava se u tretmanu hronične kongestivne srčane insuficijencije II stepena, kao i kod starog srca koje još uvek ne zahteva primenu kardiotoničnih glikozida.Preporučena je upotreba kod osećaja pritiska i teskobe u srčanom regionu, i u slučajevima blage bradiaritmije. Povoljno deluje na jačanje srčanih i cirkulatornih funkcija. U narodnoj medicini poznata je upotreba gloga u tretmanu astme, dijareje, oboljenja žučne kese i kontrakcije materice.Utiče na protok krvi i akcioni potencijal srčanog mišića, a snižava visok pritisak, deluje protivupalno, sprečava kontrakcije. Uz sve navedeno, deluje I kao diuretik i sedativ.

Vitamin C (L-askorbinska kiselina)

vitaminCVitamin C je vitamin rastvorljiv u vodii jedan od najsnažnijih antioksidansa. Ljudski organizam ne može sintetizovati vitamin C, i zato je neophodno da se unosi hranom ili, u slučaju povećanih potreba, kao nutritivni suplement, to jest, dodatak ishrani. U organizmu, vitamin C igra vrlo važne uloge: neophodan je u sintezi kolagena, pomaže funkciju imunološkog sistema, pomaže apsorpciju gvožđa, pretvara folnu kiselinu u njen aktivni oblik, itd.
Blagotvorna dejstva vitamina C dokazana su u smislu skraćenja trajanja prehlade i ublažavanja simptoma, ali objavljeni naučni podaci pokazuju značajne zaštitne učinke vitamina C na karcinom dojke, želuca, jednjaka, pankreasa, pluća, grlića materice i rektuma.
Pojava kardiovaskularnih bolesti obrnuto je proporcionalna s unosom vitamina C i koncentracijama vitamina C u krvnoj plazmi.

Prah soka ploda acai (Euterpe oleracea)

AcaiAcai ima svoje mnogobrojne koristi. Nutricionisti i istraživači su utvrdili brojne načine na koje acai može pomoći da živite zdravijim životom. Kombinacija hranljivih materija, amino kiselina, antioksidanata, vitamina i drugih karakteristika čine acaisupervoćem.
Zahvaljujući visokom sadržaju masnih kiselina i antocijanina, acaipomaže da se sačuva zdravo srce.Među hranljivim sastojcima ploda acai je i obilje fitosterola, složenih jedinjenja koja čine membrane biljnih ćelija.Fitosteroli mogu pomoći da se održi zdrav kardiovaskularni sistem.
Acai sadrži čak 13 esencijalnih aminokiselina koje su od vitalnog značaja za ljudsko zdravlje.Aminokiseline su glavne komponente proteina.Proteini su uključeni u kritične biohemijske procese koji održavaju život i neophodna su komponenta svake žive ćelije u ljudskom organizmu.Proteini su, takođe, osnova imunog sistema, jer su oni komponente antitela koja brane telo od virusa, bakterija i drugih stranih tela koje napadaju telo. Osim toga, proteinske supstance su od suštinskog značaja za razvoj kostiju, a čine osnovu ćelija, mišića, ligamenata, tetiva, organa, žlezdi, noktiju, kose, mnogih telesnih tečnosti.
Acai ima i izraženo antikancerogeno dejstvo.Studija sprovedena na Univerzitetu u Floridi je pokazala da je ekstrakt iz acai bobica pokrenuo proces samouništavanja 86 odsto ćelija leukemije.
Smatra se da acai ima ogroman uticaj ima na ljudski organizam u sledećim oblastima:

  • Ton kože: mladalački, zdraviji izgled kože
  • Poboljšana cirkulacija: Pogotovo u ekstremitetima
  • Zdravije očiju: Bolji noćni vid
  • Povećana energija i vitalnost
  • Otpornost na prehlade, grip i bolesti
  • Poboljšano varenje
  • Poboljšanu mentalnu koncentraciju
  • Podsticaj za imuni sistem

kestenSuvi vodeno-etanolni ekstrakt semena kestena(Aesculus hypocastanum), sa 20% escina

Ekstrakt semenke kestena (escin) u Provenu,pokazao se kao efikasan u poboljšanju simptoma kod ekcema, povećanja prostate,bolnih menstruacija,smanjenja otoka zglobova kod artritisa i povreda,kašlja i groznice sa povišenom temperaturom.Ekstrakt i inače služi za unutrašnju upotrebu, a pije se u svrhu lečenja vena i bolesti krvotoka.Ekstraktom divljeg kestena leči se vensko-kapilarni sistem, naročito hemoroidi, proširene vene na nogama, zapaljenja vena i varikozni ulcer.

Alfa-lipoinska kiselina

alfaLipoinskaKiselinaAlfa-lipoinska kiselina je rastvorljiva i u vodi i u mastima i ima sposobnost da obnavlja antioksidanse u organizmu (vitamin C, vitamin E, glutation). Kada je otkrivena, proglašena je za vitamin, ali je naknadno ustanovljeno da se proizvodi u organizmu. Alfa-lipoinska kiselina je neizostavan sastojak u procesu oslobađanja energije u organizmu. Zahvaljujući antioksidativnom dejstvu štiti od nastanka oštećenja ćelija i tkiva. Neki naučnici nazivaju alfa-lipoinsku kiselinu idealnim antioksidansom, jer deluje i na slobodne radikale koji se rastvaraju u mastima i na one koji se rastvaraju u vodi. Lako ulazi u ćelije i transportuje se kroz ćelijske membrane.Takođe, vezuje i slobodne jone pa se koristi kod trovanja živom, olovom.
Koristi se kod dijabetesa, periferne polineuropatije (oboljenje perifernih nerava koje se karakteriše trnjenjem, grčevima, peckanjem), retinopatije (oštećenje očne strukture – retine), kardiomiopatije (oštećenje srčanog mišića), cerebralne ishemije (smanjena koncentracija kiseonika u mozgu), oboljenja srca i krvnih sudova (povećan nivo masti u krvi, ateroskleroza), trovanja metalima. Pošto se dobro usvaja i prolazi moždanu barijeru, koristi se i kod senilnosti, posle moždanog udara, kod Alchajmerove bolesti.

Trihidroksietilrutozid

rutinRutin (rutozid, kvercetin-3-O-rutinozid, soforin) je citrusni flavonoidni glikozid nađen u heljdi, lišću i peteljakama rabarbara i špargli.Rutin je takođe nađen u plodovima brazilskog drveta Dimorphandra mollis, plodovima i cvetovima pagoda drveta, citrusnom voću (pomorandža, grejpfrut, limun, limeta), bobicama kao što je dud, plodovima jasena i brusnicama. Njegovo ime potiče od imena biljke Ruta, koja takođe sadrži rutin. On se ponekad naziva vitaminom P, mada striktno govoreći on nije vitamin.
Rutin, hesperidin, kvercitrin i naringin pripadaju citrusnim bioflavonoidima. Ovu grupu flavonoida, kao i vitamin C, otkrio je biohemičar Albert Szent Gyorgyi i za ovo otkriće dobio je Nobelovu nagradu 1937 godine. Na osnovu ovih otkrića započeta su klinička istraživanja koja su utvrdila izuzetan efekat rutina i hidroksietilrutozida na kapilarnu permeabilnost. Rutin ima visoku antioksidativnu aktivnost kao i sposobnost da uveća intracelularni nivo vitamina C i na taj način poveća protok krvi. Rutin takođe poseduje i anti-alergijska i anti-inflamatorna svojstva i sprečava stvaranje ugrušaka i venskih edema. Najnovija istraživanja su utvrdila sposobnost rutina da inhibira predkancerozna i kanceroznastanja kod ljudi. Upravo zbog ovih osobina rutin se danas intenzivno koristi u prevenciji i terapiji poremećaja vensko-kapilarne cirkulacije i mikroangiopatije kao nutritivni suplement od izuzetne biološke vrednosti.

Suvi ekstrakt semena gujine trave (Sylibum marianum) sa 30% silibina i izosilibina

gujinaTravaGlavni aktivni sastojak biljke sikavice(Sylibum marianum) je silimarin.Silimarin je jaki antioksidant (10 puta jači od vitamina E), kompleks sačinjen od višesupstanci (silibina A i B, izo-silibina, silikristina, silidianina, flavonoida poput kvercetola i taksifolina i drugih). Sva ova jedinjenja zajedno učestvuju u regeneraciji jetre i njenoj zaštiti. Silimarin povećava nivo glutationa u jetri za 35 odsto, što je jako značajno jer je glutation odgovoran za čišćenje jetre odvelikogbroja toksina. Sa povećanjem nivoa glutationa, jetra ima veću moć da očisti krv od otrovnih jedinjenja.
Konzumiranje silimarinaistovremeno ima i zaštitno i obnavljajuće dejstvo na jetru. Proven se može koristiti i u cilju detoksikacije jetre koja se mora primeniti u tretmanu povišenih vrednosti LDL „lošeg“ holesterola i triglicerida, jer u svom sastavu ima silimarin,suvi ekstrakt gujine trave i vitamin B3, oba sastojka sa dokazanim, najjačim, efektom čišćenja jetre.

Vitamin E (D-alfa-tokoferol)

vitaminEVitamin E je jedan od najboljih antioksidanasa u organizmu, koji štiti ćelije od oštećenja pod dejstvom slobodnih radikala. Nastajanjem slobodnih radikala dolazi do oštećenja ćelija i tkiva u organizmu, čime se pospešuje proces starenja i nastanak bolesti, poput kardiovaskularni i malignih oboljenja.
Vitamin E sprečava nastanak arterijskog plaka, suženje arterija i razvoj ateroskleroze. Takođe, sprečava oksidaciju masti i oštećenja krvnih sudova, ugradnju holesterola u arterijski plak, a na taj način sprečava i razvoj oboljenja srca i krvnih sudova. Smatra se da je vitamin E, zajedno sa drugim antioksidansima iz hrane (vitamin C, flavonoidi), dobra prevencija za nastanak oboljenja srca i krvnih sudova, malignih oboljenja, a doprinosi i poboljšanju opšteg zdravlja. Antioksidativna odbrana organizma je složena, pa uzimanje samo jednog izolovanog vitamina, nije najbolji pristup.Stručnjaci veruju da je unošenje kombinacije antioksidanasa najbolji način za stvaranje antioksidativne zaštite organizma. Iz tog razloga, vitamin E zauzima važno mesto među sastojcima Provena, delujući sinergijski sa ostalim komponentama.

Magnezijum (magnezijum-citrat)

magnezijumMagnezijum je jedan od najvažnijih unutarćelijskih minerala. Preko 350 vitalnih ćelijskih reakcija je direktno zavisno od prisustva i količine ovog minerala.
Preporučenu dnevnu dozu magnezijuma nemoguće je uneti u organizam preko hrane zato što je zemljište prilično siromašno magnezijumom zbog raznih pesticida, herbicida i hemijskih đubrišta. Kad ne dobija potrebnu dozu ovog minerala, čak i po cenu da se ugrozi zdravlje na duže staze, ljudsko telo će povući magnezijum iz skladišta u kostima, kako bi se obezbedile osnovne zdravstvene potrebe.
Magnezijum u organizmu učestvuje u nizu enzimskih procesa (Krebsov ciklus, sinteza proteina i nukleinskih kiselina).Učestvuje u stvaranju energije (ATP), transportu glukoze u ćelije i neuromuskularnom prenosu nadražaja.Važan je i u procesu zgrušavanja krvi, kao i za opuštanje mišića.Usled nedostatka magnezijuma može doći do nastanka srčanih aritmija, slabije regulacije krvnog pritiska, zastoja rada srca,prolapsa mitralnogzalistka u srcu i poremećaja periferne cirkulacije. Magnezijum sprečava nakupljanje kalcijuma u mekim tkivima, na primer, bubrezima ili krvnim sudovima, čime smanjuje mogućnost razvoja bubrežnih kamenaca i ateroskleroze. Nalazi se i u anti-stres hormonima nadbubrežne žlezde.Magnezijum u obliku citrata osigurava povećanu iskoristivost magnezijuma u organizmu.

Suvi vodeno-etanolni ekstrakt lista ginka (Ginko biloba), 8:1

ginkoBilobaGinko je jedna od najstarijih živih vrsta drveća na planeti i njegovi listovi su vrlo detaljno proučeni. Ekstrakt lista ginka se široko koristi u Evropi i Americi i jedan je od najpopularnijih suplemenata i najčešće propisivanih lekova u Zapadnoj Evropi.
Ginko se tradicionalno koristi za terapiju poremećaja cirkulacije i poboljšanje memorije, što su i kasnije potvrdila naučna istraživanja.Ginko je koristan kod smanjenog protoka krvi kroz moždane strukture, naročito kod starijih pacijenata.Doprinosi proširenju krvnih sudova i “razređivanju” krvi.Sadrži i flavonoide i terpenoide, koji su moćni antioksidansi, to jest, sprečavaju oštećenja i “popravljaju” molekulske strukture koje se oštete pod dejstvom slobodnih radikala.Brojni faktori iz okruženja kao što su ultravioletno zračenje, radijacija, pušenje, zagađenja vazduha povećavaju broj slobodnih radikala. Antioksidansi iz ginka mogu da spreče nastanak oštećenja koja izazivaju slobodni radikali, i tako sačuvaju krvne sudove od oštećenja.
Na osnovu sprovedenih studija ginko se preporučuje kod demencije i Alchajmerove bolesti, jer poboljšava sposobnosti pamćenja i učenja, zatim za poboljšanje saznajnih funkcija (pamćenje, učenje). Koristi se kod oštećenja retine (mrežnjače), uzrokovanih dijabetesom ilidegeneracijom žute mrlje, ali takođe ima primenu I kod glaukoma.
Osim kod navedenih bolesti i stanja, ginko je dokazano koristan u lečenju poremećaja periferne cirkulacije i dijabetičke neuropatije.

Koenzim Q10

koenzim-q10Koenzim Q10 je vitaminu slična supstanca koja se još naziva i ubihinon.Rastvorljiv je u mastima i prirodno se javlja u organizmu. Ljudski organizam ima sposobnost sinteze koenzima Q10, ali se ona smanjuje posle 30. godine. Kao posledica smanjene produkcije ovog koenzima dolazi do smanjenja energetskih procesa u organizmu, što se najpre primeti u radu srca.
Koenzim Q10 u Provenu, pored zaštitnog efekta na srce i krvne sudove, povećava nivo energije, posebno uz vitamin B12 koji utiče na sazrevanje crvenih krvnih zrnaca i zaštitu perifernog i centralnog nervnog sistema.

Suvi ekstrakt semena grožđa (Vitis vinifera) standardizovan na min. 95% proantocijanidina

grozdjeEkstrakt semena grožđa sadrži koncentrovane najefikasnije materije iz grožđa koje štite krvne sudove od oštećenja, jačaju kapilare, sprečavaju oksidaciju masti i nastanak infarkta srčanog mišića. Takođe, ekstrakt semena grožđa stabiliše venske krvne sudove i smanjuje rizik za razvoj proširenih vena. Seme grožđa smanjuje aterosklerotske plakove – naslage masti na zidovima krvnih sudova i doprinosi “otpušavanju krvnih sudova”. Smanjuje rizik za oštećenja vida, kao i mogućnost razvoja makularne degeneracije i katarakte.
Ekstrakt semena grožđa koristi se i za detoksikaciju, odnosno pročišćavanje celog organizma.

Nijacin

nijacinVitamin B-3, kao i ostali vitamini B-kompleksa, učestvuje u ćelijskom metabolizmu.Konvertujeugljene hidrate u glukozu (šecer), koja sedalje sagoreva uz oslobađanje energije.B-3 je neophodan i za razlaganje masti i proteina u metaboličkom procesu. Održava elastičnost i snagu mišića, kao i zdravlje digestivnog trakta, nervnogsistema, kože, kose, očiju, usta i jetre i detoksikuje organizam.
Preporučuje sesportistima, dijabetičarima i kod visokogholesterola i triglicerida.

Cink (cink-pikolinat)

cinkPikolinska kiselina je faktor prisutan u lumenu tankog creva, koji vezuje cink.Kompleks cink-pikolinat se transportuje kroz ćeliju u tanko crevo (intestinum), a nakon toga u jetru gde se skladišti.Najnovije američke studije ukazuju da cink ima ključnu ulogu u imunološkom sistemu vežući se za određene proteine i na taj način podstiče ili zaustavlja pojedine reakcije imunološkog sistema.Cink se ne skladišti dovoljno dobro u organizmu, tako da smanjenjem unosa cinka hranom može relativno brzo doći do njegovog nedostatka u organizmu.Cink je potreban organizmu zbog svoje uloge u dobrom funkcionisanju fizičkih procesa – razvitka kostiju, disanja ćelija, energetskog metabolizma, zaceljivanjarana, pravilne funkcije jetre, imunog sistema, optimalne vrednost krvnog pritiska i pravilnosti srčanog ritma.

Unošenje dovoljne količine cinka, doprinosi dobrom čulu ukusa, zdravijoj koži i kosi, boljem pamćenju I koncentraciji, a doprinosi i boljem zdravlju reproduktivnih organa.
Cink ima protivupalno dejstvo, te je vrlo koristan kod ljudi koji imaju reumatski artritis ili prostatitis.
Uz dovoljno cinka u organizmu jača otpornostna pojavu infekcija (posebno kod starijih osoba), a eventualne rane brže zarastaju.

Vitamin B6 (pirodoksal-5-fosfata)

vitaminB6Vitamin B6, piridoksin je jedan od B vitamina neophodnih za pravilno funkcionisanje metabolizma amino-kiselina (proteina), šećera i masti, kao i za stvaranje krvnih ćelija.Vitamin B6 omogućava stvaranje nekoliko neurotransmitera, prenosnika poruka u nervnom sistemu.Neophodan je za normalan razvoj i funkcionisanje mozga, za stvaranje hormona koji regulišu raspoloženje (serotonin, norepinefrin) i bio-ritam (melatonina).
Zajedno sa vitaminom B12 i folnom kiselinom, vitamin B6 kontroliše nivo homocisteina u krvi. Homocistein je aminokiselina čije su vrednosti u krvi povećane kod srčanih oboljenja.Vitamin B6 je potreban i za usvajanje vitamina B12, kao i za stvaranje crvenih krvnih ćelija.

Folna kiselina

folnaKiselinaFolna kiselina ili vitamin B9, je jedan od vitamina B kompleksa. Drugo ime ove kiseline je pteroilglutaminska kiselina.Folna kiselina je važna za sintezu DNK, pa i za funkcionisanje svake ćelije u organizmu.Ima značajnu ulogu u stvaranju crvenih krvnih zrnaca.Manjak ove kiseline u organizmu dovodi do anemije. Ima bitnu ulogu u konverziji aminokiselina, pre svega snižava nivo homocisteina u krvi, što je značajno jer povišen nivo homocisteina u krvi može dovesti do začepljenja krvnog suda.

Hrom (hrom-pikolinat)

hromHrom je bitan mineral u tragovima, i dobro je poznat po svojoj funkciji u održavanju normalne količine glukoze u krvi. Ovaj mineral takođe utiče na metabolim ugljenih hidrata, masti i proteina. Široko je rasprostranjen u raznim tipovima hrane, ali sadržaj se razlikuje u zavisnosti od obrade hrane, kao i od njenog geografskog porekla. Ljudski organizam može da apsorbuje samo male količine hroma i čak i te male količine imaju mnogobrojne funkcije u organizmu.
Hrom-pikolinat posebno je delotvoran kod osoba sa šećernom bolesti.Hrom je koristan za zaustavljanje potrebe sa slatkišima, jer stabilizuje nivo šećera u krvi. Uz sve navedeno, studije koje su ispitivale uticaj hroma na nivoe holesterola pokazuju da pomaže održavanju normalnog nivoa holesterola u krvi, odnosno da pomaže normalizovanje nivoa holesterola kod zdravih odraslih osoba.

Vitamin B12 (cijankobalamin)

VitaminB12Vitamin B12 je posebno važan za zdravlje nervnih ćelija i za stvaranje DNK i RNK, genetskog materijala organizma.Vitamin B12, zajedno sa vitaminom B6 i folnom kiselinom, može smanjiti visoke doze aminokiseline pod nazivom homocistein u krvi. Smanjenjem homocisteina, smanjuje se rizik za razvoj srčanih oboljenja, osteoporoze, Parkinsonove i Alchajmerove bolesti. Vitamin B12 takođe utiče na i na sazrevanje crvenih krvnih zrnaca i zaštitu perifernog i centralnog nervnog sistema.

Kalijum

kalijumKalijum je elektrolit, a elektroliti omogućavaju sprovođenje elektriciteta u organizmu, kao i natrijum, hloridi, kalcijum, magnezijum. Kalijum je važan za pravilne srčane kontrakcije, za pravilno funkcionisanje creva i mišića.
Povećana koncentracija kalijuma u krvi se naziva hiperkalemija, a smanjen sadržaj je hipokalemija. Održavanje određene koncentracije kalijuma u organizmu zavisi od nivoa natrijuma i magnezijuma. Povećan unos natrijuma koji je karakterističan u zapadnjačkoj ishrani, tj. prekomerni unos kuhinjske soli, stvara pojačane potrebe za unosom kalijuma. Dijareja, povraćanje, pojačano znojenje, nepravilna ishrana, poremećaji apsorpcije, upotreba nekih vrsta diuretika mogu izazvati nedostatak kalijuma.
Stariji ljudi imaju povećan rizik za razvoj hiperkalemije, jer bubrezi vremenom smanjuju efikasnost u izlučivanju materija iz organizma. Takođe i mnogi lekovi mogu doprineti akumuliranju kalijuma u organizmu.

Hipokalemija

Nedostatak kalijuma karakteriše slabost, nedostatak energije, mišićni grčevi, stomačni poremećaji, nepravilan srčani rad, nepravilan EKG. Hipokalemija uglavnom nastaje kao posledica pojačanog gubljenja kalijuma iz organizma. U slučaju da se kalijum ne nadoknadi, nedostatak kalijuma može čak ugroziti život, jer dovodi i do poremećaja u srčanom radu.

Povećan krvni pritisak

Neke studije su našle vezu između smanjenog unosa kalijuma ishranom i povećanog krvnog pritiska, a prema nekim podacima povećan unos kalijuma može blago spustiti krvni pritisak.

Moždani udar

Ljudi u čijoj ishrani je zastupljen kalijum u velikim količinama imaju smanjen rizik za razvoj moždanog udara.

Nutritivna tabela, sastojci Provena:

Sastojak Količina u
1 dozi (25ml)
%PDU* Količina
u 100ml
Sok ploda aronije (Aronia melanocarpa) 21 ml ** 84 ml
Prah soka ploda goji (Lycium barbarum) 700 mg ** 2,8 gr
Suvi vodeno-etanolni ekstrakt ploda gloga Crataegus monogyna), 6:1 500 mg ** 2 gr
Vitamin C (L-askorbinska kiselina) 500 mg 625 2 gr
Prah soka ploda acai (Euterpe oleracea) 300 mg ** 1,2 gr
Suvi vodeno-etanolni ekstrakt semena kestena(Aesculus hypocastanum), sa 20% escina 300 mg ** 1,2 gr
Alfa-lipoinska kiselina 100 mg ** 0,4 gr
Trihidroksietilrutozid 100 mg ** 0,4 gr
Suvi ekstrakt semena gujine trave (Sylibum marianum) sa 30% silibina i izosilibina 100 mg ** 0,4 gr
Vitamin E (D-alfa-tokoferol) 100 mg αTE 833 0,4 gr
Magnezijum (magnezijum-citrat) 66 mg 17,6 264 mg
Suvi vodeno-etanolni ekstrakt lista ginka (Ginko biloba), 8:1 60 mg ** 240 mg
Koenzim Q10 50 mg ** 200 mg
Suvi ekstrakt semena grožđa (Vitis vinifera) standardizovan na min. 95% proantocijanidina 10 mg ** 40 mg
Nijacin (inozitol-nikotinat) 10 mg 62,5 0 mg
Cink (cink-pikolinat) 6 mg 60 24 gr
Vitamin B6 (pirodoksal-5-fosfata) 5 mg 357 20 mg
Folna kiselina 400 µg 200 1,6 mg
Hrom (hrom-pikolinat) 25 µg 62,5 100 µg
Vitamin B12 (cijankobalamin) 2 µg 80 8 µg

Ostali sastojci: Kalijum (kalijum-citrat)