Homocistein

HOMOCISTEIN REGULATOR KOMPLEKS: Šta je homocistein i zašto je toliko važan za ljudsko zdravlje?

Homocistein je aminokiselina koja sadrži sumpor i nastaje kao intermedijarni produkt metabolizma esencijalne aminokiseline metionin. Dugi niz godina je ispitivan u kontekstu nasledne bolesti homocistinurije koju karakterišu visoka koncentracija homocisteina u plazmi, procesi venske i arterijske tromboze kao i veoma brz razvoj aterosklerotičnih promena. Najnovija istraživanja u ovoj oblasti su pokazala da i vrlo blag kontinuiran rast homocisteina predstavlja nezavisan faktor rizika aterogeneze i trombogeneze.

Uticaj povišene koncentracije homocisteina u plazmi je složen i ispoljava se kroz mnoge metaboličke procese koji uzrokuju patološke promene na krvnim sudovima. Homocistein je vodeći faktor u procesima oksidativnog stresa te tako i ključni faktor u procesima ateroskleroze.

Visoke vrednosti homocisteina povećavaju rizik od nastajanja šloga za čak četiri puta.

homocistein-regulatorrKlinički najviše istraživana štetna dejstva homocisteina obuhvataju njegovo direktno toksično dejstvo na ćelije endotela krvnih sudova i indirektno dejstvo preko oksidacije „lošeg“ (LDL) holesterola.

Direktno dejstvo homocisteina na ćelije endotela se ispoljava kroz procese deaktivacije azot monokisda (primarnog vazodilatatora) što za posledicu ima vazokonstrikciju (suženje krvnog suda) što direktno prouzrokuje povećanje krvnog pritiska, povećanu agregaciju trombocita i povećanu adheziju specifičnih ćelija (monocita) na endotel krvnih sudova.

Još 1993. godine Kilmer S. MakKali je ukazao na pozitivnu korelaciju između koncentracije homocisteina i oksidovanog LDL holesterola čija je forma veoma štetna za endotel krvnih sudova. Prilikom oksidacije LDL molekula i auto-oksidacije molekula homocisteina stvara se veliki broj slobodnih radikala što izaziva veliki oksidativni stres.

Dr. Meir Stamper sa Harvard univeriteta tvrdi da povišen homocistein izaziva oko 150000 srčanih udara godišnje. Norveški naučnici su na studiji od 900 srčanih bolesnika utvrdili da je smrtnost kod onih koji su imali povišen homocistein 6 puta bila veća. Čak i uslučajevima gde arterije nisu bile značajno oštećene, visok homocistein je uzrokovao srčane udare.

Savremena nauka ne može u potpunosti da objasni sve procese preko kojih homocistein štetno deluje na krvne sudove ali se naučna zajednica slaže oko toga da su pomenuti mehanizmi osnova njegovog uticaja na koju je moguće uticati putem nutritivne suplementacione terapije.

fitness-332278_960_720

Homocistein regulator kompleks

Homocistein regulator kompleks – preparat inovativne formule – razvijen od strane naših stručnjaka Univ. Prof. Dr Vladimira Jorge i njegovih saradnika.

Jedinstven preparat za snižavanje nivoa homocisteina, holesterola i triglicerida

Ovaj suplement je izbalansiran i moćan prirodan preparat koji prevenira direktno štetno dejstvo homocisteina snižavanjem ove aminokiseline u krvi i sprečava njegovo indirektno dejstvo primenom antioksidanata i fitonutrijenata.

Kao svoju primarnu i najznačajniju komponentu Homocistein regulator kompleks sadrži kompleks vitamina B6, B9 i B12 za koje je naučno i klinički dokazano da snižavaju nivo homocisteina u krvi i doprinose njegovom normalnom metabolizmu.

Homocistein regulator kompleks takođe sadrži vitamin C i Alfa lipoinsku kiselinu, dva snažna antioksidanta, koji deluju na slobodne radikale kako u vodenim tako i u lipidnim strukturama ćelije i na taj način intenzivno redukuju štetne efekte oksidativnog stresa koji nastaje kao posledica povišenog homocisteina u krvi.

Ono što izdvaja ovaj preparat od drugih preparata slične namene je stepen ibrzina apsorpcije u organizmu.

Sve komponete preparata su rastvorene u matičnom soku aronije i upravo im to omogućava brzu i visoku apsorpciju u organizmu a sok Aronije doprinosi još snažnijem antioksidativnom kapacitetu.

Važno je istaći da neke komponente ovog preparata osim njihovog sinergijskog učinka na nivo i metabolizam homocisteina imaju i brojne druge zdravstvene efekte.

Tako na primer Vitamin B3 (Niacin) prirodno obara masti u krvi, snižava trigliceride od 30 do 50 odsto a „loš“ (LDL) holesterol snižava od 25 do 30 odsto. Ovaj vitamin istovremeno podiže nivo „dobrog“ (HDL) holesterola koji smanjuje naslage u krvnim sudovima za 30 do 35 odsto i snižava Lipoprotein A (LpA) koji je jedan od glavnih faktora srčanog udara takođe za 30 do 35 odsto.

Vitamin B6 koji se u Homocistein regulator kompleksu nalazi u dozi od 10 mg (što je značajno pojačana dnevna doza), igra veoma važnu ulogu u zaštiti od kardiovaskularnih problema.

Istraživanja koja su 8 godina rađena na univerzitetu u Minesoti, na uzorku od 759 žena i muškaraca srednjih godina utvrdila su da je nedostatak vitamina B6 glavni uzrok nastanka srčanih problema. Pokazalo se da ispitanici sa visokim nivoom vitamina B6 imaju 67% manje šanse za nastanak srčanih tegoba od onih kod kojih je nizak nivo ovog vitamina.

heart-care-1040227_960_720

Folna kiselina sprečava razdražljivost, umor, depresiju, dekoncentraciju, nesanicu. Učestvuje u stvaranju DNK i RNK, genetskog materijala organizma, a posebno je važna kad tkiva i organi brzo rastu (trudnoća, detinjstvo).

Naučnici sa Univerziteta u Vašingtonu su utvrdili da hronični nedostatak folne kiseline uzrokuje 56000 smrtnih slučajeva godišnje samo u Americi. Smatra se da čak 96% svetske populacije nema dovoljne količine folne kiseline.

Vitamin B12 zajedno sa folnom kiselinom učestvuje u stvaranju crvenih krvnih zrnaca, koji prenose kiseonik do svih delova tela.
Pored snizavanja homocisteina, za sta su jos dobri B vitamini? Odgovor je: “Sprečavnja prvog i drugog mozdanog udara.”

Novija istrazivanja obavljena sa 50 pacijenata koji su vec doziveli jedan mozdani udar su pokazala da posle dozivljavanja mozdanog udara, polovina ispitanika je dobijala, tri meseca, vitaminske saplemente koji su sadrzavali vitamine iz grupe B. Kolicine koje su dobijali bile su: 5 miligrama folne kiseline, 100 miligrama vitamina B6, i 1 miligram vitamina B12. Po zavrsetku studija, nivo homocisteina je znacajno opao kod grupe koja je dobijala vitaminske saplemente, kao sto je opala i kolicina thrombomodulina, koji cirkulise u krvi i pokazuje ostecenja unutrasnjeg zida krvnih sudova. Nikakve promene nisu zabelezene kod grupe koja nije dobijala vitaminske saplemente.

“Niži nivo thrombomodulina, uzrokovan visokom dozama vitamina B, u svrhu snizavanja homocisteina, pokazuje da ovi vitamini pomazu, i u lečenju oštecenja na unutrasnjim zidovima arterija,” tvrdi vodeci naucnik, i profesor neurologije i geriatrike sa Univerziteta Marilend, SAD, Ricard F. Mako M.D. /Richard F. Macko M.D./

Zavaljujući izboru sastojaka koji se u preparatu nalaze u optimalnim dozama, njihovom međusobnom sinergičnom dejstvu , tečnom obliku koji omogućava maksimalnu iskoristljivost sastojaka, Homocistein regulator kompleks adekvatnom i dugoročnom primenom značajno umanjuje mogućnost nastanka srčanog i moždanog udara.

[su_tabs active=“3″][su_tab title=“Kome je namenjen?“]

Homocistein regulator kompleks – kome je namenjen?

 1. U prvom redu svim osobama sa povišenim nivoom homocisteina.
 2. Osobama koje imaju bilo koji oblik srčanog oboljenja
 3. Osobama koje su imale moždani udar
 4. Osobama sa povišenim holesterolom
 5. Osobama sa povišenim nivoom triglicerida
 6. Osobama koji imaju oboljenja krvnih sudova, aterosklerozu, trombozu i dr.

Kako da utvrdite da li imate povišene vrednosti?

Jedini pouzdani način je da uradite krvni test.

Odgovrite iskreno: ako je vaš odgovor na pet ili više pitanja pozitivan onda bi trebalo da proverite vrednosti homocisteina

 • Da li često osećate bolove u zglobovima i mišićima?
  imate učestale glavobolje?
 • Često ste prehlađeni?
 • Imate li poremećaj vidnog polja?
 • Osećate li manjak koncentracije?
 • Slabi li vam memorija?
 • Jeste li često depresivni?
 • Imate li problema sa nesanicom?
 • Da li ste vegetarijanac?
 • Konzumirate li tri čaše i više alkoholnog pića na dan?
 • Konzumirate li više od tri šoljice kafe ili čaja dnevno?
 • Da li konzumirate svakodnevno crveno meso?
 • Da li ste hronično umorni?
 • Da li ste skloni gojaznosti?
[/su_tab] [su_tab title=“Sastav“]

SASTOJCI Homocistein regulator kompleksa

 1. VITAMIN C – 500mg (1 doza)
 2. Alfa lipoinska kiselina – 100mg
 3. Niacin (vitamin B3) – 48mg
 4. Vitamin B6 – 10mg
 5. Folna kiselina – 600mcg
 6. Vitamin B12 – 100mcg
 7. Matični sok aronije

Pakovanje: staklena boca neto količina – 75 ml

NAČIN UPOTREBE: jednom dnevno po pola kafene kašičice (2,5ml) u čaši vode

[/su_tab] [su_tab title=“Pitanja i odgovori“]

NAJČEŠĆA PITANJA I ODGOVORI

1. Ko ne sme da ga koristi?
– Homocistein regulator kompleks ne mogu koristiti jedino osobe koje su alergične na neki od sastojaka?

2. Koliko dugo treba piti HRK?
– HRK treba piti do regulisanja nivoa homocisteina, holesterola ili triglicerida što se mora pratiti povremeno analizom krvi.

3. Da li i posle kog vremena treba napraviti pauzu?
– HRK možete piti bez ograničenja sve dok postoji potreba za tim.

4. Da li osim što utiče na smanjenje Homocisteina utiče i na holesterol i trigliceride?
– Da, HRK takođe utiče i na snižavanje nivoa holeterola i triglicerida u krvi.

5. Da li i koliko dugo posle intervencije na srcu ne sme da se pije?
– U svakom slučaju trebate konsultovati vašeg lekara, naša preporuka je da to bude nakon dva meseca od intervencije.

6. Posle kog vremena od moždanog udara mogu da ga koristim?
– Trebate konsultovati vašeg lekara, naša preporuka je da to bude dva meseca nakon udara.

7. Sa kojim lekovima ne sme da se koristi?
– Ukoliko već koristite vitamine B kompleksa konsultujte se sa lekarom?

8. Da li mogu da ga koriste osobe koje su imale hirurške intervencije na srcu (STENT, baj pas i dr)?
– Da, mogu i treba da ga koriste s tim da je potrebno da prođe najmanje 2 meseca od intervencije?

9. Koliko dugo treba da se koristi preparat radi bolje zaštite od ponovnog moždanog udara?
– Sve dok nivo homocisteina ne bude u dozvoljenim granicama.

10. Da li postoje neželjeni efekti?
– HRK nema nikakve neželjene efekte osim eventualne alergije na neki od sastojaka.

[/su_tab][/su_tabs]

PROIZVOD JE UPISAN U BAZU PODATAKA MINISTARSTVA ZDRAVLJA REPUBLIKE SRBIJE rešenje br. 7770/2015